Beleggen in aandelen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Het afgelopen jaar heb ik grinnikend aanschouwt dat vrijwel iedereen in Nederland in de ban was van cryptomunten. Bitcoin ging uiteraard door het dak en zelfs vriendinnen Saartje en Anna gingen munten als Dogecoin en Ethereum kopen. Iedereen dacht even snel een graan mee te pikken en een extra zakcentje te verdienen. Helaas is dit niet hoe beleggen werkt. In dit artikel gaan we eens kijken naar de essentie van beleggen, wat het verschil is tussen actief en passief beleggen.

Actief

Wellicht hebt u van het begrip “daytraden” gehoord. Dit komt voornamelijk voor bij de cryptomunten. U koopt bijvoorbeeld in de ochtend een bepaalde hoeveelheid aan munten, die u later op de dag gaat verkopen. De munten gaan namelijk 24/7 altijd door. Afgezien van de succesvolle gozer is dit toch wel aardig gissen geblazen en ik zou het niemand aanbevelen die ’s nachts ook nog rustig een oogje dicht wil doen.

Bedrijven

Het alternatief is aandelen op de beurs. Denkt u bijvoorbeeld aan een broker als DeGiro. Dit is een van de wat bekendere brokers. Er zijn mensen die bijvoorbeeld voor een × bedrag aandelen kopen in Tesla of Apple en deze vervolgens een jaar of langer vasthouden. Omdat economieën altijd omhoog bewegen is dit een veel interessanter iets dan het daytraden in munten. Blijft wel zaak om de beurs hier goed in de gaten te houden en ook updates over deze bedrijven te volgen.

Passief

Het alternatief is op een passieve manier te beleggen. U kunt bijvoorbeeld denken aan indexfondsen van Vanguard. Dit zijn ETF’s. Nader uitleg daarover vind u hier. Denk bijvoorbeeld aan de SMP 500 die de heer Warren Buffett ook nog wel eens heeft uitgelegd. Uit statistieken blijkt dat er per jaar zo’n grofweg 10% rendement gemaakt wordt. Dit stijgt de markt dus. Zeer lucratief om hier wat centjes in te steken. Handig is om ook nog even te kijken of de ETF’s ook nog dividend uitbetalen. Vervolgens is het zaak om deze jaren vast te houden.

Allereerst, ik ben geen adviseur. Ik heb nu alleen in het kort de verschillende type van beleggers beschreven die we veel zien. Lees u goed in, en doe het uiteraard alleen met knaken die u daadwerkelijk missen kan.

Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe gerust een verzoek op de contactpagina.