De ontwikkeling van de huizenprijzen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

De ontwikkeling van de huizenprijzen! Zoals u ongetwijfeld niet ontgaan zal zijn is het gekkenspul op de huizenmarkt. De prijzen gaan door het dak. Er wordt daardoor in de media gezegd dat het voor starters of mensen van mijn generatie (ik ben 24) de lul zijn. Ik denk hier eerlijk gezegd iets anders over. Het lijkt me simpelweg zaak om een andere strategie te kiezen die past bij de situatie. In dit artikel gaan we eens kijken naar mijn persoonlijke opvatting over deze ontwikkelingen en hoe ik er mee omga.

Trend

Uiteraard is het van oudsher de normaalste zaak van de wereld om in de eerste helft van je twintigenjaren een partner te vinden en dan een huis te kopen en hier een hypotheek voor af te sluiten op basis van het inkomen met wellicht nog een aanbetaling van gespaard geld. Rekening houdend met dit uitgangspunt is de huidige woningcrisis (die er overigens altijd al geweest is in Nederland, maar nu ergere vormen aanneemt) inderdaad een ramp voor starters die genoodzaakt zijn om nog veel langer thuis te wonen.

Huren

Het alternatief is uiteraard huren. Dit klinkt altijd als “weggegooid geld”. Zo zou een woning een investering zijn. Hier kan men heel verschillende over denken. U voelt het wellicht al aankomen, ik denk hier uiteraard heel anders over. Met een huurwoning (alleen of samen) kunt u nog wel eens goedkoper uit zijn als het gaat om maandlasten. Het geld dat u normaal gesproken spaart en op de spaarrekening zet kunt u verstandig beleggen. Op deze manier doet u ook een goede investering. Dit is een hele andere kijk op het concept “huren”. Het zal u niet verbazen als ik zeg dat ik ook huur. Op het moment dat u zelf een woning koopt kunt u dit maandelijks ook doen. Het verschil is echter dat er vaak een aanbetaling gedaan wordt op een woning dat u anders geïnvesteerd zou kunnen hebben waardoor u onder aan de streep alsnog een dief van een eigen portemonnee bent. Een voorbeeld van een artikel die de standaard vooroordelen over kopen tegenover huren beschrijft, vind u hier.

Juist in deze tijd van allerlei verschillende ontwikkelingen en keuzes is alles mogelijk. Laat u niet in een bepaald keurslijf drukken door familie of omdat het simpelweg “zo hoort”. Vaar uw eigen koers en doe wat goed voelt.

Tot zover dit artikel over de ontwikkeling van de huizenprijzen en mijn blik op de hele zaak. Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe een verzoek op de contactpagina.