Een schuldgevoel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Een vervelend gevoel die een mens kan ervaren is een schuldgevoel. Soms zijn we er niet op verdacht en maken we bijvoorbeeld een fout waardoor we een ander kwetsen of onbedoeld last bezorgen. Dit kan leiden tot een schuldgevoel. In dit artikel brengen we uiteraard de nodige relativering aan wat betreft het hebben van een schuldgevoel. Dit doen we door ook te kijken naar wat men kan doen om het gevoel van schuld of eventueel spijt te verzachten.

 Een schuldgevoel

Sociaal dier

Omdat de mens een sociaal dier is, hebben we hier intern ook een bepaald systeem voor. Op het moment dat iets verkeerd uitpakt voor iemand (onbedoeld) dan krijgen we een schuldgevoel. Je sociale gedrag wordt een beetje in toom gehouden. Dit is evolutionair zo bepaald. Evolutionair gezien red de mens zich alleen op het moment dat deze in een groep is. Kijkend naar de 21ste eeuw is dit natuurlijk niet het geval. Men kan zich alleen prima redden. Ons brein denkt alleen nog wel zo.

Guilty pleasures

Wat voor veel mensen erg herkenbaar zal zijn, zijn guilty pleasures. Denk bijvoorbeeld aan een afspraak die u met uzelf gemaakt heeft. U gaat geen alcohol meer drinken. Toch ontglipt het u op een avond en u zit met een aantal mensen toch aan een borrel. Op hetzelfde moment (of de daaropvolgende dagen) kunt u hierover een schuldgevoel ervaren.

Spijt of schuld

Een leuke quote die online te vinden is:
“Spijt is gericht op uw gedrag, schuldgevoel is gericht op uzelf.”
Als u hier over nadenkt dan klinkt het eigenlijk ook wel logisch. Bij schuldgevoel ontstaat er een soort gevoel dat men slecht is. Dit is natuurlijk flauwekul.

Wat helpt

U kunt het best accepteren dat een mens niet perfect is en er geregeld fouten worden gemaakt. Dit doet iedereen. Het heeft dus geen zin om aan uitgebreide zelfreflectie te doen. Plaats de zaak in perspectief en zoom eens uit op dat wat eventueel gebeurd is. Het valt allemaal wel mee. Voor meer hierover bezoekt u deze pagina.

Tot zover mijn korte verhaal over schuldgevoel. Heeft u nu een suggestie voor een dergelijk artikel. Stuur mij dan een verzoekje middels het volgende contactformulier.