Je niet gekwetst voelen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op deze website is gekwetst zijn (of ongemakkelijke situaties meemaken). Als mens krijgen we hier op oudere leeftijd over het algemeen niet veel mee te maken, maar desondanks relevant om even kort te bespreken. We belichtten het begrip gekwetst zijn even en ik geef kort mijn visie op de zaak.

Vroeger

Op het moment dat we het over gekwetst voelen hebben, dan moet ik al gauw denken aan kinderen. Op de lagere school worden mensen namelijk nog wel eens geplaagd. Als kind vinden we dit dan vreselijk en hebben we hier veel meer last van dan wanneer dit gebeurd op latere leeftijd. Kinderen hebben de neiging om mensen die zich ietwat anders gedragen dan de overige mensen in de groep gelijk te plagen of anders te behandelen. Kinderen zijn ongelofelijk conformistisch. Zie daar: pesten. Op deze leeftijd kan dit voor de gepeste persoon erg vervelend zijn en dit is gewoon iets wat we moeten ontgroeien.

In de haren vliegen

Op het moment dat we volwassen zijn zullen we minder snel gekwetst worden. Denk aan eventuele relaties die abrupt verbroken door overspel, treiterijtjes op de werkvloer of geplaag in de familie. Op latere leeftijd heeft u hier in ieder geval minder last van, maar u kunt alsnog veel last hiervan ervaren. Dit is uiteraard voor iedere persoon verschillend.

Helicopter view

Een manier die ik erg goed vind werken op het moment dat ik gekwetst wordt, is het uitzoomen van het daadwerkelijke tafereel dat zich heeft afgespeeld. U gaat in uw hoofd terug naar het exacte moment en dan zoomt u uit. U blijft uitzoomen tot u uzelf en de andere persoon niet meer ziet. Op deze manier realiseert u zich dat het niet veel voorstelt wat er gebeurd is. U gaat het bagatelliseren waardoor u er minder last van ervaart. U kunt er toch niets aan veranderen en het heeft ook totaal geen zin. Van overspel tot pesterijen, u kunt dit overal op toepassen. Een interessante Youtube video over dit fenomeen vindt u hier.

Bij deze een korte kijk op het fenomeen “gekwetst worden”. Heeft u een suggestie voor een artikel, dan verwijs ik u graag door naar de contactpagina. Fijne dag!