Het nieuwe kabinet

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Na een recordtijd van formeren die pak hem beet negen maanden heeft geduurd, hebben we eindelijk een nieuw kabinet. Kabinet-Rutte IV. Er zijn wat verschuivingen op de verschillende ministerposten die we in dit artikel uit de doeken gaan doen.

VWS

Waar de ogen nogal op gericht waren, was natuurlijk de post van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hugo de Jonge heeft deze post verruild voor Volkshuisvesting. Ernst Kuipers (ervaren man in de medische wereld met een bestuurlijke achtergrond) gaat het stokje van de Jonge overnemen. Gezien de staat van het virus en de ontwikkelingen die er telkens blijven komen lijkt het mij verstandig dat er iemand met een medische achtergrond op deze post terecht komt.

Er dient echter wel gekeken te worden naar de economische gevolgen die de maatregelen hebben op Nederland. De economie mag dan wel als een tierelier draaien, er zijn ondernemers die door de maatregelen het hoofd amper boven water houden ondanks de steunpakketten. Dit zal serieus afgewogen moeten worden. Er komen steeds meer protesten door heel Nederland tegen de lockdown. Een voorbeeld van een dergelijk protest kunt u hier vinden.

Kaag

Wopke Hoekstra was naar alle waarschijnlijkheid graag op de plek van Financiën gebleven. Deze post is echter naar Sigrid Kaag gegaan. De post van Financiën is de op een na belangrijkste post die we in Nederland kennen en gezien de ambities van Sigrid Kaag een job die ze maar al te graag geaccepteerd zal hebben.

Geen ervaring

Opvallend aan dit kabinet is dat met name D66 twee mensen zonder enige politieke ervaring op behoorlijke posten heeft neergezet. Namelijk zojuist genoemde Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf. Deze laatst genoemde wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voormalig was deze directeur van het instituut van Advanced Study in Princeton.

Tot zover dit artikel over de meest opvallende aanstellingen en ontwikkelingen voor Rutte IV. Wilt u nu meer politiek nieuws lezen? Kijkt u dan eens naar dit artikel. Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe gerust een verzoek op de contactpagina.