Hoe bouw ik zelfvertrouwen op?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Hoe bouw ik zelfvertrouwen op?

In de steeds meer individualistischer wordende maatschappij is het uiteraard van belang om een bepaalde mate van zelfvertrouwen/zelfverzekerdheid en zelfredzaamheid te hebben. In dit artikel wordt nader uitgelegd waarom het vandaag de dag van belang is om zelfvertrouwen te hebben. In dit artikel wijden we verder uit hoe men nu daadwerkelijk op constructieve wijze aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen kan werken.

Manieren om hieraan te werken

Om een goede bijdrage te kunnen leveren aan dit artikel kijk ik even met een scherpe blik naar mijn eigen leven. Ik heb vanaf mijn 6de tot mijn 16de levensjaar aan karate gedaan. Als je ergens zelfvertrouwen van krijgt, dan is het wel met een vechtsport beginnen. De combinatie met bepaalde resultaten halen (gele band, oranje band, etc.) zorgt voor een enorme confidence boost. Je krijgt het gevoel dat je dingen aan kan.

Aansluitend op de vorige alinea stel ik vast dat dit eigenlijk geldt voor alle dingen waar u buiten uw comfortzone treedt. Neem bijvoorbeeld het fenomeen bungeejumpen. Voor veel mensen een item dat op de bucketlist staat. Op het moment dat je dit vervolgens doet zult u zich geweldig voelen. Een onbeschrijflijk genoegen zult u ervaren. Tegelijkertijd zal dit ook bijdragen aan uw zelfvertrouwen.

Een durfal lijstje

Aansluitend op de vorige alinea, maak een durf lijstje. Alle dingen die u eng vindt om te doen, zet u op dit lijstje. Door dit lijstje af te werken zult u merken dat uw zelfvertrouwen aanzienlijk is toegenomen.

Meetstaf

Een andere vraag die interessant is over dit onderwerp is: hoe kan men zelfvertrouwen meten? Ik vind het zelf goed te meten door iets te presenteren. Als u iets presenteert voor een groep of een toespraak houdt voor familie, ervaart u dan zenuwen of gaat het met het grootste gemak. Als dit laatste het geval is dan doet u het al behoorlijk goed op de zelfvertrouwen ladder.

Een andere goede pijler is zelfspot. Mensen die over het algemeen zelfspot hebben, hebben zelfvertrouwen. Aan de andere kant, mensen die een grapje maken over een ander, en deze ander kan dit totaal niet hebben, hebben over het algemeen weinig zelfvertrouwen. Denkt u ook aan de kleine mannen die graag mogen overcompenseren voor hun lengte. Het welbekende “kleine mannetjessyndroom”.

Afsluitend

Kortom, kunt u vaststellen dat u niet zeker bent over uzelf, onderneem dan activiteiten om dit te verbeteren. Wat moet de aard van deze acties zijn? Deze acties moeten acties zijn waar u bang voor bent. Het is letterlijk een kwestie van uw angsten overwinnen.

Mocht u nu een handvat zoeken om uw zelfvertrouwen een boost te geven dan raad ik u het volgende E-book aan. Dank voor het lezen, en een fijne dag gewenst.