Hoe lang duurt de kabinetsformatie

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Voor iedereen die zich enigszins bezighoudt met politiek zal zichzelf allang de vraag hebben gesteld: hoe lang gaat de kabinetsformatie nog duren? In de diverse praatprogramma’s wordt hier ook geregeld over gepraat. In dit artikel gaan we kijken hoe dit proces wettelijk in elkaar zit en of het per se een noodzaak is dat hier haast achter zit. Er kan namelijk ook strategie achter een formatie die uitgesteld word zitten. Laten we eens kijken.

1939

De geschiedenis van de kabinetsformatie begint in 1939 nadat het kabinet Colijn viel. Na dit kabinet kwam het niet meer voor dat een kabinet gevormd kan worden zonder aanzienlijke steun vanuit het parlement. Hier zat echter nog een Tweede Wereldoorlog tussen waardoor Colijn het bestuur van Nederland overdroeg aan de Duitsers. Nu volgen de belangrijkste ontwikkelingen die in de tijd gebeurd zijn op het gebied van de formatie.

1946

Alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer brengen een advies uit aan het staatshoofd. Dit is sindsdien een gebruik.

1963

Vanaf dit moment heeft de informateur (de persoon die onderzoekt welke combinaties van regeringspartijen allemaal mogelijk zijn om tot een goede coalitie te kunnen komen) niet meer het recht om alleen een regeerakkoord op te stellen, maar de coalitiepartijen zijn hier bij aanwezig.

1994

De Kamer heeft nu de mogelijkheid om na verkiezingen een geschikte informateur aan te wijzen. Tot zover de belangrijkste ontwikkelingen over de kabinetsformatie.

Duur

Hoe lang mag deze kabinetsformatie nu eigenlijk duren? Feit is dat er wettelijk niets is opgenomen over de daadwerkelijke lengte van een formatie. Er is ongetwijfeld maatschappelijke druk om snel een formatie tot stand te brengen zodat het land fatsoenlijk bestuurd kan worden, maar potentiële coalitiepartijen hebben geen deadline. Gemiddeld duren formaties 94 dagen. Kijkend naar dit gemiddelde duurt de huidige situatie waar we in zitten dan wel erg lang. Voor meer concrete informatie over de formatie kunt u eens kijken op de site van de Rijksoverheid.

Corona

Op dit moment is er een coronacrisis waardoor de prioriteit denk ik toch hier ligt. Men kan redeneren dat er snel geformeerd moet worden om de coronacrisis serieus aan te pakken. Een andere gedachte kan zijn om de huidige mensen langer op de posities te houden om deze crisis het hoofd te bieden. Ik denk dat onze minister-president eerder aan dit laatste denkt.

Agenda

Naast dit gegeven over corona denk ik dat Rutte daarnaast een continuering van het huidige demissionaire kabinet wil. Hier zal het CDA hetzelfde over denken. D66 heeft bijvoorbeeld meer haast met formeren, dat hebben we ook kunnen zien. Echter krijgt D66 niet de gewenste partijen mee omdat VDD en CDA hier niet op zitten te wachten.

Tot zover dit artikel over meten met uw medemens. Heeft u een suggestie voor een artikel? Dan kunt u dit verzoek gerust indienen op de contactpagina. Voor meer informatie over de huidige kabinetsformatie kunt u deze website eens bekijken.