Hoe omgaan met prestatiedruk?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

In de huidige samenleving zijn er veel geluiden in de media over prestatiedruk en dan met name onder jongeren. Niet om te zeiken of het een en ander, maar zelf ervaar ik dat als 24-jarige ook. Ik heb een bedrijfje en ik heb behoorlijk het gevoel dat ik met scoren en de boel goed op de rit moet hebben. Hoe kan dit en bewapenen we onszelf er het best tegen? In dit artikel meer.

Ontstaan

Er is niet echt een tijdlijn aan te koppelen, maar voor de prestatiemaatschappij kenden we een commandomaatschappij. Er werd netjes naar de baas geluisterd en de afgesproken werktijden werden netjes gewerkt. Tegenwoordig is men het eigen merk en wordt er geregeld van baas gewisseld om onszelf weer in de mark te positioneren. In het onderwijs wordt de zesjescultuur min of meer aangepakt en hoge studiekosten worden benadeeld. Prestaties worden altijd inzichtelijk gemaakt waar dit vroeger veel minder gebeurde. Er volgen nu een aantal tips om aan deze “prestatiedruk” te kunnen ontsnappen.

Vrije tijd

Misschien wat dubieus om van een 24-jarige die zelf lichtelijk kampt met dit probleem iets te lezen, maar nadat ik wat onderzoek gedaan heb gaan we het toch doen. De eerste tip is vrije tijd. Nu klinkt dit wat logisch, maar op het moment dat je een keer op een avond een film of iets dergelijks kijkt kan dit als vrije tijd bestempeld worden. Waar het bij deze tip omgaat, is het plannen van vrije tijd. Plan een dag waarop geen werk verzet wordt. Dan neem je echt eens vrije tijd.

Streng

Het komt vaak doordat je erg streng bent voor jezelf. Probeer in zoverre dat lukt wat milder voor jezelf te zijn. Conclusie zal namelijk vaak zijn dat je het al heel goed doet en dat het soms wel een beetje minder kan. Laat u niet inpakken door ondernemers die zeggen dat ze 100 uur per week werken. Dit is namelijk niet vol te houden.

Praat met anders denkenden

Het is goed om hier over te praten met mensen die hier 0,0% last van hebben. Probeer wanneer u dit doet ook echt te luisteren naar de ander. Vaak is prestatiedruk namelijk de grootste flauwekul. Dat is het ridicule van de hele zaak.

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Bekijkt u dan eens dit artikel. Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe gerust een verzoek op de contactpagina.