Hoe ontspannen bij stress?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Hoe ontspannen bij stress

Er is vandaag de dag een enorme druk in de maatschappij om te presteren. We hebben allemaal een hectisch leven en willen honderd dingen tegelijk. Ik moet bekennen dat ik me hier ook structureel schuldig aan maak. In dit artikel nemen we deze zaak verder onder de loep en kijken we naar dingen die eventueel kunnen helpen om af en toe even te relativeren en een pas op de plaats te nemen.

Een “stressvolle” samenleving

Er spelen diverse zaken wat aanleiding geeft voor een “stressvolle” samenleving. Zo hebben we tegenwoordig uiteraard social media waardoor er veel meer informatievoorziening is. In eerste instantie klinkt dit uiteraard goed, maar we kunnen wel stellen dat er een overkill is aan informatie. Gaat u bijvoorbeeld eens naar uw Facebooktijdlijn en u zult daar vervolgens verschillende nieuwspagina’s aantreffen die “nieuwtjes” verspreiden. Vaak gaan deze over de actualiteit. Het feit is dat deze pagina’s vaak geruchten verspreiden en onrust veroorzaken. U zou er in feite goed aan doen om weinig tot geen tijd te besteden aan het kijken naar uw Facebooktijdlijn.

Presteren!

De meeste bedrijven gooien het niveau omhoog. Functies waar men een aantal decennia terug nog met een Mbo-opleiding uit de voeten kon, dienen nu een Hbo-papiertje te hebben, met als gevolg dat mensen ervoor kiezen om na een studie nog een studie te gaan doen maar dan een niveautje hoger. Dit is bijvoorbeeld de achterliggende reden waarom er een tekort begint te komen aan echte vakmannen. Veel mensen willen een goede basis. Waar MBO eerder een uitstekende basis was (en overigens nog altijd mijns inziens), verschuift deze “uitstekende basis” naar minimaal een Hbo-papiertje.

Zelfontplooiing

Een ander interessante ontwikkeling is het feit dat we steeds later een serieuze relatie beginnen en dus trouwen. We willen langer studeren zoals in de laatste alinea beschreven, maar ook gaan we meer reizen of investeren in processen om onszelf verder te ontwikkelen (cursussen, lezen). De samenleving wordt individualistischer. Ik geloof dat met het opkomen van dit individualisme ook een bepaalde mate van concurrentie ontstaat. Dit kan uiteraard onder bedrijven ontstaan, maar ook onder werknemers. We moeten het beter hebben dan de ander, we moeten de strijd winnen.

Er is een reuze-interessant artikel over dit fenomeen. Klikt u hier om deze te bekijken. Ik vind de bijdrage van Arjen Boin interessant over het feit dat we geloven in vooruitgang en deze koste wat kost plaats moet vinden met als gevolg een competitieve samenleving.

Ontspannen bij stress

Ik probeer zelf enkele dingen om mezelf van enige stress te ontdoen. Ik probeer af en toe te relativeren en mezelf (haast te dwingen) met klem op het feit te wijzen dat ik simpelweg tevreden moet zijn. Ik merk zelf dat ik torenhoge verwachtingen heb van mezelf en een ontembare ambitie. Ik moet mezelf rust gunnen. Dat zou u ook van tijd tot tijd moeten doen. Wat tijd met familie of vrienden spenderen is ook altijd een goede manier om even u van nodige stress te ontdoen.

Yoga/mediteren

Een methode die goed werkt is yoga. Een alternatief die u ook kunt toepassen is mediteren. Mocht u hier meer over willen lezen dan verwijs ik u door naar dit artikel.

Heeft u wellicht nog suggesties voor een artikel kunt u dat doen op de contactpagina. Dank u en fijne dag.