Hoe voelt een roeping?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Bij het woord “roeping” moet men al gauw denken aan bijvoorbeeld het geloof. Dat zou kunnen, het is echter niet wat ik bedoel in dit artikel. Een roeping kan namelijk ook ontstaan op andere vlakken. Denk aan de liefde of een bepaalde carrière die u ambieert of al druk aan het uitvoeren bent. Er kan een gevoel ontstaan die zo zeker is dat u trefzeker kunt zeggen; ja, dit is mijn roeping. In dit artikel gaan we kijken hoe uiteenlopend een roeping kan zijn en bespreken we wanneer men echt kan spreken van een “roeping”.

Definitie

De letterlijke definitie van het woord roeping luidt als volgt: “Roeping is het werk, waartoe de mensch door aanleg en neiging als het ware geroepen wordt. Zoals u ziet, is het begrip zo oud dat een gedeelte van dit citaat zelfs in oud Nederlands geschreven wordt. Dat wil al wat zeggen. De term “beroep” wijst op werkzaamheden die men te vervullen heeft om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Beroep is dus een noodzaak, roeping is iets wat intrinsiek is. Het komt als het ware uit de mens zelf. Een ander begrip wat ons allen bekender klinkt, is bijvoorbeeld levensdoel. U kunt hier deze definitie bekijken en dus de verschillen zien.

Combinatie

Het allerfijnste is natuurlijk dat u deze zaken kunt combineren. Denk bijvoorbeeld aan onderwijzeres die een bepaalde roeping zien in het leren en opleiden van een nieuwe generatie. Dit kan natuurlijk behoorlijk wat voldoening geven. Op het moment dat er een goede combinatie is tussen “beroep” en “roeping” zal mijns inziens een mens ook het meest gelukkig zijn.

Een woord dat voornamelijk in de buurt komt van “roeping” is denk ik zingeving. U doet namelijk datgene wat het meeste zingeving brengt. Dit verklaart sommige cijfers wel kijkend naar de huidige commerciële maatschappij waarin we leven. Uit cijfers van onderzoeksbureau Yacht gaat 60% van hoogopgeleide werknemers na de eerste twee jaar op zoek naar een andere werkgever. Dit geeft toch te denken in het kader van zelfverwerkelijking en zingeving.

Maar hoe voelt een roeping nu daadwerkelijk? Mijns inziens, als u echt plezier heeft in uw werk en niet slechts bezig bent met een salaris, heeft u al het gevoel van een roeping te pakken.

Tot zover dit artikel over roeping. Voor meer informatie over dit artikel kunt u hier eens kijken. Heeft u nu een suggestie voor een dergelijk artikel? Neem contact op middels de contactpagina.