Hoe word je egoïstisch?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Allereerst zal u bij het zien van deze titel denken: huh? Ja. Klopt. Hoe wordt u egoïstischer? Ik ben namelijk van mening dat het van wezenlijk belang is om een bepaalde mate van egoïsme te bezitten. Wellicht zal u zeggen dat in de huidige maatschappij iedereen al genoeg aan zichzelf denkt. In bepaalde opzichten ben ik het volledig eens met die stelling. Op andere vlakken is men totaal niet egoïstisch. In dit artikel meer.

Doelen

Hoe kom ik namelijk bij dit onderwerp. Wat voornamelijk wel eens te lezen is of ik wat ik gehoord heb van mensen is dat men soms enorme spijt heeft van gemiste kansen. Denk aan het beginnen van een bedrijf, het maken van een bepaalde reis of het doen van een bepaalde aankoop. Vaak zijn de redenen van deze gestaakte dromen een partner, kinderen of andere kwesties die vaak in de relationele sfeer plaatsvinden.

Het is hier dat ik zeg u zou volledig uw eigen pad moeten kiezen. Dit betekend uiteraard niet de kinderen laten verpieteren en de rug toekeren, maar u zou paal en perk moeten stellen als het gaat om uw dromen en/of doelen. Ik heb bijvoorbeeld bepaalde doelstellingen en dromen waar geen kinderen bijhoren, waardoor ik nu vroegtijdig deze keuze al gemaakt heb. Mocht u op ongelukkige manier toch al in een positie zitten dat u kinderen heeft of andere verplichtingen, maak het bespreekbaar en probeer dan toch die reis of onderneming te beginnen.

Later als u oud bent zult u met tevredenheid terug kunnen kijken op de zaken die u gedaan hebt. Als er in de schommelstoel een gevoel van spijt ontstaat, is dat toch wel heel onprettig lijkt me.

U zult wellicht constateren dat dit stukje een bijdrage levert aan verdere individualisering, wat ik niet kan ontkennen. Toch is het niet verkeerd hier eens bij stil te staan voordat men compleet opgaat als zijnde familieman. Hier kunt u nog eens kijken naar een ander artikel dat meer verteld waarom het niet verkeerd is aan u zelf te denken.

Tot zover dit artikel. Heeft u een suggestie voor een artikel? U kunt mij een bericht sturen op de contactpagina.