Is ambitieus zijn een kwaliteit?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

In dit artikel gaan we kijken naar ambitie. Normaal gesproken wordt in het kader van opleiding en stimuleren van talent ambitieus zijn altijd enorm geprezen. Ik reken mezelf als iemand die ambitieus is en ik kan stellen dat er toch wel diverse nadelen zitten aan ambitieus zijn. In dit artikel gaan we kijken naar wat ambitie precies is en welke nadelen er aan kunnen kleven.

Ambitie

Op het moment dat u “ambitie” op gaat zoeken in het woordenboek dan staat er: “Het streven naar een betere situatie, de intentie en zin om in een gunstigere positie te komen.” Ambitie en ondernemerschap zijn in deze dan ook nauw met elkaar verbonden. Iedere ondernemer streeft namelijk naar een betere situatie. Omdat ik zelf ondernemer ben, herken ik dit natuurlijk. Dit klinkt op zichzelf erg fijn allemaal, maar er zitten dus ook nadelen aan die ik zelf ook herken.

Egoïstisch

Enorm ambitieuze mensen kunnen enorm egoïstisch zijn. Men denkt alleen maar aan de eigen doelen en vind het soms niet erg om deze ten koste van anderen te verwezenlijken. Daarentegen staan naasten laag in de pikorde als het gaat om aandacht en tijd. Zelf komt deze bewustwording altijd pas later, maar het kan voor de directe omgeving als vervelend worden ervaren. Je bent dan simpelweg geen ‘fijne’ vent.

Voldoening

Het is een misvatting te denken dat het boeken van bepaalde successen voldoening zullen geven. De ambitieuze ondernemer met behoorlijke doelen en enorme eisen aan zichzelf zal nooit tevreden zijn. Dit is enorm frustrerend en hierdoor komt men in een cirkel terecht waar het lastig vertoeven is.

Ik denk dat het belangrijkste is dat iemand niet het slachtoffer wordt van de eigen ambitie. Dit is uiteindelijk leuk voor iemand, maar het is wel begrijpelijk dat iemand hier in kan vallen. Voor een artikel die nog meer verteld over ambitie, kijkt u hier.

Tot zover dit artikel over ambitie en de valkuilen ervan. Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe een suggestie op de contactpagina.