Kiesdrempel in Nederland

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Al enige tijd wordt er wisselend gediscussieerd over een eventuele kiesdrempel in Nederland. Voor mij was het interessant om dit onderwerp aan te snijden aangezien er op dit moment maar liefst zeventien partijen in de Tweede Kamer zitten. Omdat ik de laatste tijd steeds meer interesse heb in politiek, vond ik het interessant om dit onderwerp eens te bespreken.

Diversiteit

Zoals al aangegeven is er een verschillende diversiteit in den lande. Al deze verschillende geluiden hebben geleid tot zeventien verschillende partijen in de kamer. Het goede van het niet hebben van een dergelijke kiesdrempel is dat dit soort geluiden wel even onder de aandacht gebracht worden. Mochten we wel een kiesdrempel gehad hebben, dan waren partijen als de BBB (BoerBurgerBeweging) en Bijeen niet vertegenwoordigd en was er wellicht een minder nationale bewustwording geweest van het feit dat deze gevoelens wel degelijk leven in de samenleving.

Polarisatie

Op zich zelf is het goed dat er diversiteit is in de maatschappij. Het is namelijk iets onvermijdelijks. Het vervelende is dat er bij diversiteit bepaalde mensen opstaan die enorme polarisatie stimuleren. De “elite” is een kwaadaardig instituut die ons allemaal het geld uit de zak wil kloppen. Mensen die zich benadeeld voelen in de maatschappij hebben nog wel eens de neiging om dit soort demagogen te bewonderen waardoor mensen als Thierry Baudet een aanhang krijgen. Dit is gevaarlijk en een gevaar voor de democratie.

Onder aan de streep denk ik dat er geen kiesdrempel moet komen. Simpelweg vanwege de signaalfunctie die dergelijke bewegingen hebben. Anders worden deze groepen wellicht vergeten in de maatschappij of werd er ten aanzien van wetten minder rekening gehouden met dergelijke groepen. Een interessant artikel gerelateerd aan dit onderwerp, vind u hier.

Tot zover dit artikel wat betreft de kiesdrempel van het politieke bestel in Nederland. Heeft u nu een suggestie voor een dergelijk artikel? Stuur mij een bericht via de contactpagina.