Nadelen social media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U zult het ongetwijfeld ook gebruiken: sociale media. Onderzoek laat zien dat mensen van alle leeftijden steeds meer op deze platformen te vinden zijn. Denkt u uiteraard aan Facebook, Twitter, Instagram en voor de jeugdigen Snapchat. Hoewel social media in het begin een beetje aan ons verkocht is als; dat wat mensen over de hele wereld gaat verbinden volgens Mark Zuckerberg van Facebook. Er kleven echter ook een hoop nadelen aan sociale media. In dit artikel ga ik dit uit de doeken doen.

Onzekerheden

Voor jonge mensen kan social media (onbewust) onzekerheid opwekken. Er staan veel zogenaamde “perfecte” mensen op die helemaal slank zijn of gespierd, kortom de hele santenkraam. Men gaat zich vergelijken met deze personen en constateert dat het niet hetzelfde is. Vervolgens kan hier een bepaalde mate van onzekerheid optreden. Jonge mensen zijn over de hele linie vaak onzeker over zichzelf, maar de social media heeft dit alleen maar versterkt.

Polarisatie

Dat mensen een sterke neiging hebben tot radicalisering en over het algemeen niets begrijpen van politiek, is een gegeven. Polarisatie in de vorm van “wij het volk” tegen “de elite” is schering en inslag. Vooral bij de populisten. Social media heeft de polarisatie echter sterk bevorderd. Men komt samen in groepen en kan met elkaar communiceren. Er ontstaat opruiing waardoor er zelfs opstanden kunnen ontstaan. Ik heb voor dit voorbeeld even op Google ingetypt “opstand door Facebook” en tot mijn schrik kwam ik op de volgende pagina.

nadelen social media

Pesten

Uiteraard, meer onder jongeren, hebben we de mogelijkheid tot pesten als het aankomt op sociale media. Ik zou zeggen, wordt u gepest ga dan lekker van social media af. Dan is het vanuit die hoek in ieder geval gebeurd.

Tot zover dit ontluisterende artikel over social media. Zelf heb ik er ook weinig mee op moet ik zeggen. Zakelijk gebruik ik social media om mijn bedrijf onder de aandacht te brengen. Privé wil ik er niets mee te maken hebben. Voor meer gevaren over social media kijkt u hier.

Wilt u dat ik eens iets bespreek? Dien een verzoek in op de contactpagina.