Oorzaken van eenzaamheid

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Vandaag de dag krijgen we steeds meer berichten onder onze neus dat mensen steeds vaker eenzaam zijn. Zij het onder jongeren (studenten) of ouderen. In dit artikel geef ik oorzaken waarvan ik denk dat deze de oorzaak zijn. In de basis denk ik dat niemand eenzaam hoeft te zijn of zich alleen hoeft te voelen. Het is een kwestie van omgaan met de situatie.

Ouderen

Oudere mensen verliezen langzamerhand hun naaste vrienden van dezelfde leeftijd. Dit kan natuurlijk een rol spelen als het gaat om eenzaamheid. De familie of de kinderen kunnen toch niet elke dag bezocht worden. Zelf kent u misschien ook wel oma Antje die elke dag rond de middag een stukje gaat lopen met Geesje. De meest voor de hand liggende oorzaak wat betreft ouderen. Ditzelfde geldt uiteraard voor de partner die bijvoorbeeld is komen te overlijden.

Jongeren

Onder jongeren is het in de coronacrisis ook steeds meer naar voren gekomen dat mensen “eenzaam” zijn. Ik denk dat (vooral kijkend naar de studentensteden) jongeren op de een of andere manier steeds vaker elkaar op zoeken en heel slecht alleen kunnen zijn. Men moet zich ook gewaardeerd voelen en wil graag bij een meute horen.

Een andere oorzaak is dat men op de sociale media zit en hier bijvoorbeeld afbeeldingen ziet van mensen die met een grote groep zogenaamd de grootst mogelijke lol hebben. Op mensen kan dit een gevoel van eenzaamheid opwekken aangezien men constateert dat een vergelijkbare groep niet in hun leven is.

Onafhankelijk

Ik zou zeggen, zorg dat u wat onafhankelijker wordt. Leer boeken lezen. De millennials hebben een soort afkeer gekregen van lezen dus u zult dit weer moeten ontwikkelen, maar het is zeer de moeite waard. Lezen doet men normaal gesproken niet in een groep maar individueel.

Vind een andere hobby of passie dat u geweldig vindt. U zult merken dat u hier steeds meer tijd aan wil besteden en dan zult u zelf de avondjes stappen of met vrienden een biertje doen over gaan slaan. Rijksoverheid heeft hier ook nog een artikel over staan.

Tot zover dit artikel over eenzaamheid. Heeft u nu een suggestie voor een artikel? Schiet mij een bericht op de contactpagina.