Wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ja. Een behoorlijk lange titel al zeg ik het zelf. Ik denk dat de titel wel aardig weergeeft waar het onderwerp van dit artikel over gaat. Het valt mij de afgelopen tijd op dat met alle ontwikkelingen van de laatste tijd de rede (ratio) soms uit het zicht verdwijnt. Dit gaat bijvoorbeeld hand in hand met een corona discussie. Denkt u bijvoorbeeld aan de bestempelde “viruswappies” die stellig beweren dat corona flauwekul is en de situatie ontkennen. Deze kornuiten zijn min of meer de oorzaak van dit artikel. Nee, ik ben geen linkse rechtsofoob die alleen gelooft wat linkse kranten schrijven. Laten we eens verder kijken naar rationeel denken.

Ontstaan

Het ontstaan van rationeel denken kwam min of meer gepaard met de Verlichting. Het was op dit punt in de geschiedenis dat mensen geloofden dat men zichzelf en de samenleving beter kon begrijpen en verbeteren wanneer rationeel denken werd toegepast. De Verlichting heeft het kunstje weer enigszins afgekeken van de Renaissance. Hier was het belangrijk om zelf onderzoek te doen en na te denken, en niet simpelweg alles wat de kerk bijvoorbeeld zij, maar voor zoete koek aan te nemen. Voor meer informatie over de Verlichting kunt u hier eens kijken.

Ontwikkelingen op het gebied van astrologie werd het conservatieve, confessionele idee van De Schepper in twijfel getrokken. Deze ontwikkelingen hebben er uiteindelijk aan bijgedragen dat de ontkerkelijking in de 21ste eeuw uiteindelijk een feit werd. In elk geval zoals we die in de Westerse wereld kennen. De Islam word juist steeds populairder.

Nuchter

Persoonlijk vind ik het wel van belang dat we met zijn allen nog wel een beetje nuchter blijven. De grote ophef die ontstaat over de kleine dingen (toenemende vertrutting) en de mensen die de meest ongenuanceerde mogen zeggen op een podium lijkt steeds toe te nemen. Maar goed we gaan het zien.

Voor meer informatie wat betreft rationeel denken, kunt u dit artikel bekijken. Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe gerust een verzoek op de contactpagina.