Steeds meer singles

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Er duiken vandaag de dag steeds meer nieuwsartikelen op dat mensen steeds vaker single zijn. In het andere scenario krijgen mensen steeds later een relatie en dus ook later kinderen. Hoe is deze ontwikkeling tot stand gekomen? Zie hier een artikel van BNNVARA In dit artikel gaan we kijken naar de reden van deze ontwikkeling en geef ik mijn opinie over de zaak.

Van samen naar individu

Decennia terug (pakweg de jaren 50) was het normaal om met 20 jaar getrouwd te zijn. Kinderen volgden vervolgens snel. Een belangrijke reden voor deze oorzaak is het feit dat opleiding minder belangrijk was binnen gezinnen. Studeren was relatief enorm prijzig en ouders waren niet altijd in staat om dit te betalen. Bij mij in de omgeving was het vaak “Ga maar naar de technische school” genaamd de LTS (de Lagere Technische School). Hierdoor gingen mensen sneller werken en werden dus ook sneller volwassen. Tegenwoordig kennen we “eeuwige” studenten. Deze groep zal dus ook automatisch later beginnen met het kopen van een woning, een partner zoeken en aan kinderen beginnen. De toekomstverwachting ziet er ook niet rooskleurig uit volgens verscheidene artikelen.

Net zoals het in het vorige artikel over politiek over de ontzuiling ging, speelt het wat betreft dit onderwerp ook een rol in deze ontwikkeling. Mensen zijn veel vrijer gaan denken waardoor bijvoorbeeld mensen ook anders zijn gaan denken over seks. Het is nu normaal om het eens op meerdere fietsen te proberen in plaats van gelijk met de eerste de beste in het huwelijksbootje te stappen. Simplistisch, maar zo werd er gedacht.

Single of samen?

Hoe kijk ik zelf naar deze ontwikkeling? Ik ben bang dat ik er zelf behoorlijk aan mee doe. Ik ben behoorlijk individualistisch ingesteld en zet mezelf op de eerste plaats. Toevallig heb ik onlangs nog met iemand iets geprobeerd, maar dit bleek dus (wegens zojuist genoemde) niet te werken. Ik denk dat het een onvermijdelijke ontwikkeling is als gevolg van de ontzuiling, democratisering en emancipatie.

Tot zover dit beschouwende verhaal over deze ontwikkeling. Heeft u een suggestie voor een ander onderwerp? Ik hou me graag aanbevolen!