Stoïcijns denken

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Als persoon ben ik geïnteresseerd in geschiedenis. Het is niet zo dat ik alles wat er geschreven is over geschiedenis daadwerkelijk gelezen heb of de drang heb om alles te willen lezen, maar de interesse is er zeker. Zo komt er op een gegeven moment in de geschiedenis (om exact te zijn in de Romeinse geschiedenis) een bepaalde manier van denken naar voren. Namelijk stoïcijns denken. De eerste persoon die hier mee geassocieerd wordt is keizer Marcus Aurelius. Vervolgens heb ik eens inhoudelijk naar dit fenomeen gekeken.

Historie

Er wordt gezegd dat het gaat om Stoïcijnen in de oude Griekse beschaving die het Stoïcisme hebben opgericht. Deze groep zou wat rechtlijniger en minder “praktisch” zijn dan de stoïcijnen die bekender zijn zoals Marcus Aurelius.

De zojuist genoemde groep staat bekend als de jonge Stoa. Naast Marcus Aurelius zijn andere bekende figuren die deze manier van denken er op na hielden Seneca en Epictetus. Drie mannen met ieder een hele andere achtergrond en van een hele andere klasse, maar wel geroemd om deze manier van denken.

Inhoudelijk

De voornaamste les die stoïcisme ons leert, is dat alles slechts een waarneming en een interpretatie is. Er bestaat in zekere zin geen goed of slecht. Stel iemand wordt ontslagen. Een stoïcijns persoon zal niet zeggen dat dit goed of fout is. De gebeurtenis is neutraal, maar de gedachten en houding van iemand tegenover deze gebeurtenis maken het uiteindelijk goed of slecht. Om dit als slecht te bestempelen is een keuze. Een interessant stukje over stoïcisme kunt u hier lezen. Drie kreten van de genoemde personen:

“Want het denken verandert alles wat een handeling in de weg staat en wendt het aan voor zijn eigen doel, en wat een obstakel was bij een werk, wordt een hulpmiddel, en wat je verhinderde een bepaalde weg in te slaan, wordt een richtingwijzer.”

Marcus Aurelius

“Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.”

Epictetus

“Weet dan wel dat goede mensen hetzelfde moeten doen: niet terugdeinzen voor harde en moeilijke omstandigheden en niet klagen over hun lot, als zegening tellen wat hen, maar overkomt, er de positieve kant aan zien. Niet wat, maar hoe je iets draagt, is belangrijk.”

Seneca

Tot zover dit artikel over stoïcijns denken. Heeft u een suggestie voor een artikel. Ik hou me graag aanbevolen op de contactpagina.