Tips voor spreken in het openbaar

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

In dit artikel gaan we het hebben over spreken in het openbaar. Ik geef praktische tips die ervoor zorgen dat het presenteren makkelijker zal gaan en in elk geval minder spannend zal zijn. Wat betreft het presenteren is het gezegde “men lijdt het meest aan het lijden dat men vreest” enorm van toepassing. Achteraf valt het namelijk altijd mee.

Kennis

Een belangrijke vereiste voor een goede presentatie of betoog is dat u zorgt dat u over meer dan voldoende kennis over het onderwerp beschikt. Dit is belangrijk omdat u hierdoor focust op de inhoud en daadwerkelijk dat vertelt dat de kennis zal overdragen. Denkt u bijvoorbeeld aan de halfbakken presentaties op de lagere school. U wist er vaak geen kloot van en dit zorgde voor een ongemakkelijke presentatie met veel kijken naar het papier. Zorg dat u het onderwerp kunt dromen en weet van de hoed en de rand.

Onafhankelijk

Zorg dat u volledig onafhankelijk kunt opereren tijdens uw presentatie. Dit wil zeggen dat u niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld PowerPoint presentaties of andere toeters en bellen. Dit zou eventueel een aanvulling kunnen zijn, maar het moet niet de focus zijn. Dit heeft namelijk een negatief effect op de presentatie in het geheel.

Relativeren

Er gaat nooit iets mis tijdens een presentatie. Werkelijk waar helemaal niets. Stel dat u even van slag raakt of tekst kwijt raakt, zorgt u ervoor dat u even naar een ander onderwerp gaat met het publiek of u bedrijft even wat zelfspot.

Tot zover deze tips over spreken in het openbaar. De kreet in de inleiding is leidend en daar moet u goed bij stil staan. Men lijdt het meest, aan het lijden dat men vreest. Meer tips over dit onderwerp? Kijk hier eens naar.

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Bekijkt u dan eens dit artikel. Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe gerust een verzoek op de contactpagina.