Waar blijft zwarte piet

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

In dit artikel een wat controversieel onderwerp, namelijk de discussie over zwarte piet. In een ander artikel “Onderwerpen om over te discussiëren” heb ik het hier ook even kort over gehad. Dan wel over de polarisatie die een dergelijk onderwerp veroorzaakt. In dit artikel geef ik voornamelijk mijn mening als het gaat over de ontwikkeling van zwarte piet de laatste jaren. Een goede disclaimer: het is natuurlijk een beetje kinderachtig allemaal. Waar hebben we het over. Het maakt mij ook niet uit welke kleur zwarte piet heeft. Echter, als we even uitzoomen, is het op cultureel vlak natuurlijk wel interessant en een beetje onrechtvaardig wat hier gebeurd.

Pionier

Wat een beetje bijzonder is als het gaat om deze discussie is dat het ineens door een “donkere” mevrouw is aangekaart. Deze “pionier” is Sylvana Simons. Zij heeft destijds gezegd dat zwarte piet discriminerend is. Ineens waren er hele commissies en instanties die zich druk maakten om deze kwestie. Ik vind het eerlijk gezegd nogal een schreeuw om aandacht die mij persoonlijk een beetje tegen de borst stoot.

Media

Het is namelijk zo dat deze bijzonder kleine minderheid in de spotlight gezet wordt door de media. De media is dan ook verantwoordelijk voor het verdwijnen van de echte zwarte piet. Conservatief Nederland heeft simpelweg de oren hiernaar laten hangen. Door de media is een kleine minderheid die claimt dat zwarte piet racistisch is, erin geslaagd om een verbod “light” op te leggen voor zwarte piet.

Cultureel

Nederland is een samenleving waar in principe iedereen welkom is. De tradities die al eeuwen in Nederland zijn, dienen wel in stand te blijven. Dit kan toch een beetje als stank voor dank voelen ten opzichte van deze open houding die Nederland heeft ten opzichte van buitenlanders. Buitenlanders die naar Nederland komen zijn absoluut welkom, maar een beetje aanpassingsvermogen en respect voor tradities is wel gewenst.

Tot zover dit artikel. Voor meer gedachtes over dit onderwerp, bekijkt u dit artikel. Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe gerust een verzoek op de contactpagina.