Waar heeft stress invloed op?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

We kennen allemaal het nare gevoel dat voor een bepaalde onrust kan zorgen. Dit is een gevoel wat op korte termijn draagzaam kan zijn, maar met de tijd onverdraagzaam zal zijn. Dit gevoel kan ook op korte termijn acuut optreden. Bovendien kan dit gevoel ook op zijn tijd als positief beschouwd worden. Stress. Een fenomeen waar ook al het een en ander over geschreven is, maar ik zal op mijn beurt ook een duit in het zakje doen.

Waar heeft stress invloed op?

Het ontstaan van dit fenomeen

Stress is het tegenovergestelde van complete rust. Op het moment dat u in een compleet rust moment bent is stress bij u volstrekt afwezig. Wat wil stress dan concreet inhouden? Onrust. Op het moment dat u voor een onbekende situatie staat waar u geen flauw idee van heeft hoe deze uit zal gaan pakken, dan kan dit voorval stress opwekken. Stress is voornamelijk het gevolg van angst en onzekerheid.

Er zijn uiteraard talloze situaties waarin u zich in angst en onzekerheid bevindt. Leuke dingen waar u aan kunt denken zijn bijvoorbeeld de uitslag van een tentamen die u gemaakt heeft, of het moment dat u een liefdesverklaring doet per brief en u wacht ongeduldig op een reactie. Deze twee voorbeelden kunnen we typeren als “goede” situaties om tijdelijk gestrest te zijn. Denkt u ook aan bijvoorbeeld wedstrijden. Er komt samen met stress adrenaline vrij in het lichaam waardoor u prestaties verbeteren. Denkt u bijvoorbeeld aan een betere bloedcirculatie om vervolgens minder verzuring te krijgen in uw spieren. Nu ben ik geen professor dus ik zal u graag doorverwijzen naar dit artikel waarin dit helemaal duidelijk wordt.

Zojuist zijn er diverse voorbeelden benoemd waar stress toch zeker een functie heeft om bijvoorbeeld beter te presteren. Dit juich ik van harte toe. Er zijn echter ook situaties waarin ik het liefst niet gestrest ben. Persoonlijk streef ik ernaar om eigenlijk altijd koel en rustig te blijven omdat ik geloof dat men daar het meeste uithaalt in bijvoorbeeld de omgang met andere mensen, maar ook presteren. Denkt u bijvoorbeeld aan een presentatie die u voor een groep geeft. Voor iedereen is deze ervaring anders.

Waar heeft het allemaal invloed op?

Het zijn deze situaties waarin ik absoluut niet gestrest wil zijn. Op het moment dat u wel in een halve paniekaanval verkeerd tijdens de gevreesde presentatie komt u ook niet erg zelfverzekerd over terwijl als u koel blijft een hele andere indruk maakt.

We hebben tegenwoordig ook de neiging (althans dat kunt u overal lezen) om een burn-out te zien als het gevolg van veel stress. U kunt zich daar uiteraard wel wat bij voorstellen.

Voor een uitgebreide beschrijving van de vele zaken aangaande dit fenomeen en in welke vormen en maten dit ten tonele komt, verwijs ik u door naar dit artikel. Hier kunt u iets genuanceerder lezen waar stress allemaal invloed op heeft.

Mocht u bepaalde suggesties hebben voor mij wat betreft een onderwerp? Ik hoor het graag van u. Ik verwijs u met alle liefde door naar het contactformulier.

Heeft u veel last van stress? Ik beveel u aan om eens te kijken naar de volgende E-cursus. Ik wens u een fijne dag.