Waarom mediteren mensen?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Op deze site zijn we geregeld met mindfulness zaken bezig en de mentale gesteldheid in het algemeen. Dan kun je uiteraard niet om mediteren heen. Dit komt meerdere keren terug en is bij een grote groep mensen populair. In dit artikel gaan we eens kijken waarom mensen mediteren en wat nu precies de voordelen zijn die mediteren met zich mee kan brengen.

Waarom?

Na enig research blijkt uit mijn gedegen onderzoekje dat er gesteld wordt dat mediteren heel veel positieve effecten heeft. Zo zou het helpen tegen stress, angsten verminderen, depressieve klachten tackelen, focus en concentratie en op emotioneel vlak wat meer stabiliteit creëren. Als ik dit lijstje zo opsom zouden we toch allemaal gelijk aan het mediteren gaan zou je zeggen. Hoe komt dit zo en waarom doen we het allemaal niet?

Invloed

Het mediteren komt van origine uit het boeddhisme en is door diverse goeroes zoals bijvoorbeeld Anthony Robbins opgehemeld. Hierdoor heeft mediteren aan populariteit gewonnen. Last but not least sporen bedrijven als Google en Facebook hun werknemers aan om onder werktijd even te mediteren. Het moet toch niet gekker worden zou u zeggen.

Afknapper

Veel mensen zijn vaak te nuchter om zich te zetten tot iets abstracts als meditatie. Hier komt vaak nog eens bij dat de effecten vaak op de wat langere termijn zichtbaar en voelbaar zijn. Er zijn legio mensen die hier simpelweg geen geduld voor hebben en vaak gelijk resultaten willen zien.

Angst

Verder kan mediteren ook risicovol zijn. Mensen met bijzonder veel angsten lopen het risico geconfronteerd te worden met al deze angsten wanneer er gemediteerd wordt. Zo zegt Anne Speckens (hoogleraar pyschologie, Radboud University) dat mediteren niet voor elk moment de juiste oplossing is.

Zelf heb ik een enkele keer mediteren geprobeerd en ik kan stellen dat ik er simpelweg geen geduld voor heb. Wilt u zelf een start maken met mediteren? Bekijkt u dit artikel eens.

Tot zover dit artikel over waarom mensen mediteren. Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan eens deze pagina. Heb je een suggestie voor een artikel? Doe gerust een verzoek op de contactpagina.