Waarom mensen pesten

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Zoals ieder van ons op vroegere leeftijd altijd wel geplaagd is, heb ik het ook wel eens ondervonden. Interessant is natuurlijk om eens te kijken hoe dit precies in elkaar steekt. Waarom doen mensen dit bijvoorbeeld? We zien het vaak op wat jongere leeftijd, maar het is van alle leeftijden en iedereen doet het (soms ook onbewust). Denk bijvoorbeeld aan een pesterijtje op kantoor. In dit artikel werp ik het licht op dit fenomeen.

De reden

Mensen die pesten zijn vaak onzeker. Pesters willen graag bij een sterke groep horen en om die reden is dit vaak te zien bij kinderen. Kinderen willen namelijk graag bij de groep horen en niet anders zijn dan anderen. Dit gaat bijvoorbeeld bij spullen ook zo. Misschien herkent u wel het “dat hebben de andere kinderen in mijn klas ook” zinnetje. Mensen die gepest worden zijn vaak een beetje anders dan de andere kinderen. U leest in dit artikel meer over pesten.

Op kantoor

Naarmate men ouder wordt, wordt men ook steeds onafhankelijker. Dit betekent dat ieder van ons doet wat hij of zij belangrijk vindt en dit is ook terug te zien in kleding, hobby’s etc. Het groepsgevoel wordt iets minder. Zelf ben ik namelijk ook een beetje een vreemde eend en een einzelg√§nger. Toch wordt men over de hele linie wel wat meer volwassen waardoor pesterijtjes minder op latere leeftijd voorkomen. Daar staat ook tegenover dat mensen die gepest worden op latere leeftijd er sneller iets van zullen zeggen dan jonge kinderen. De pesterijtjes stoppen dan vaak ook gelijk. Over pesten op kantoor staat hier een leuk artikel.

Schijt

Mocht u zich toch in de heikele situatie bevinden dat u daadwerkelijk gepest wordt, dan zou ik me daar niet zo druk om maken geloof ik. De anderen doen het omdat ze onzeker zijn, dat moet u in ieder geval onthouden. Sta in uw eigen kracht en heb maling aan de mening van anderen. Ik ben daar een poosje geleden ook mee gestopt en ik kan u vertellen, dat is een ware verademing.

Tot zover dit artikel over pesten. Heeft u nu een suggestie voor een dergelijk artikel, dan kunt u contact opnemen middels de contactpagina.