Waarom wintertijd en zomertijd?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Yes. Het was afgelopen nacht van 30 oktober op 31 oktober weer zover. De wintertijd ging in. Omdat ik zelf eigenlijk ook niet goed begrijp waarom dit fenomeen bestaat en niet gewoon de gewone tijd geldt, ben ik zelf even op onderzoek gegaan en heb ik gekeken hoe dit nu ontstaan is. Het interessante is dat er namelijk ieder jaar wel veel discussie over ontstaat en er dus ook geregeld geluiden zijn om te stoppen met de zomer of wintertijd.

Ontstaan

Het ontstaan van de zomertijd ontstond in de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers hebben dit ingevoerd om de kosten van de oorlog enigszins in mindering te kunnen brengen. Op deze manier ging men eerder slapen aangezien dit een uur voor middernacht gedaan werd. Dit scheelt namelijk kolen omdat men eerder ging slapen. Vervolgens werd dit in bezette delen ook ingevoerd.

Het interbellum kent geen zomer of wintertijd. Pas in de Tweede Wereldoorlog moest Nederland op bevel van de Duitsers overgaan op de Midden-Europese tijd in plaats van de Amsterdamse tijd. Tot zover het tot stand komen van dit fenomeen. Vanwege de oliecrisis voerde Nederland de zomer- en wintertijd weer in. De redenatie was hier dat door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, er energie bespaard werd.

Heden

Vandaag de dag is het iets wat door de Europese Commissie bepaald word. Deze commissie zou in 2021 voor het laatst de zomer en wintertijd inschakelen maar wegens de coronacrisis is dit op de lange baan geschoven. We zitten dus nog wel een aantal jaar vast aan deze periodieke wissel. Voor meer informatie over dit besluit, bekijkt u dit artikel.

Tot zover dit artikel of dit unieke fenomeen. Ik wist ook niet dat dit in eerste instantie een middel was om kosten te besparen op nationale schaal. Dat is iets wat ik er niet achter had gezocht. Zo ziet u maar, zaken gaan vaak over geld. Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe een voorstel op de contactpagina.