Waarom zelfverzekerd zijn erg belangrijk is

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U heeft het vast wel eens gehoord: “oh die jongen is erg vol van zichzelf.” Soms associëren we dit ook nog met iemand die te vol is van zichzelf en trekken we het dus in het negatieve. Alhoewel dit ook het geval kan zijn kunnen we over het algemeen stellen dat deze persoon zelfverzekerd is. Hier kleven voordelen aan.

Altijd terug te zien

Overal in onze omgeving zien we mensen met zelfvertrouwen. Ze zijn vaak aan het woord op verjaardagen, nemen vaak beslissingen (soms ook voor anderen) en zijn over het algemeen de mensen waar je tegenop kijkt. Zelfvertrouwen of zelfverzekerd zijn is een gewilde eigenschap. We kunnen over het algemeen stellen dat mensen met deze eigenschap weten wat ze willen en helemaal tevreden zijn met zichzelf. Ze hebben zichzelf volledig geaccepteerd en worden over het algemeen niet warm of koud van meningen van anderen. Op het moment dat ik dit zo beschrijf, loopt iedereen het water natuurlijk in de mond van zo’n geweldige eigenschap.

Sociaal

Zoals in eerdere alinea’s al gezegd is, is het vooral op het sociale vlak waar men het verschil ziet tussen sociale en minder sociale (zeg introverte) mensen. Ik heb dit in de eigen omgeving met enige regelmaat terug gezien.

Waarom zelfverzekerd zijn erg belangrijk is

In deze alinea zal ik belichten wat mijn visie is op het hebben van zelfvertrouwen. Ik vind iemand met een goede portie zelfvertrouwen iemand die vrijwel compleet onafhankelijk is. Deze persoon wordt niet anders van de mening van anderen. Men is dan ook niet bang om de mensen die het dichtst bij hem of haar staan ook eens goed op de plaats te zetten. Hier komt een ander belangrijk aspect aan bod, namelijk: hoe goed kan iemand alleen zijn? Dit sluit weer aan op hoe tevreden iemand met zichzelf is en dus geen andere personen nodig is om überhaupt gelukkig te zijn. Ik wil hiermee niet vaststellen dat kluizenaars of einzelgängers per definitie zelfvertrouwen hebben en altijd gelukkig zijn, maar de vergelijking zult u begrijpen.

De weg naar meer zelfvertrouwen

Hoe kunt u echter meer zelfvertrouwen creëren? Of hier in ieder geval meer bewust meer bezig zijn zodat het kwartje op enig moment gaat vallen? Voordat ik mijn eigen inbreng met u ga delen, wil ik u wijzen op het volgende artikel die ik op zijn minst alleraardigst vond en ik me wel in kon vinden. Dit gaat ook over het realiseren van meer zelfvertrouwen.

Voor mij zelf was het op een zeker moment zo dat ik onverschrokken wou zijn in bijna alles wat ik ondernam. Zij het op mijn werk, presentaties of onbekende mensen benaderen.

Relativeren

Waarom hebben we op bepaalde momenten geen zelfvertrouwen en zijn we zo onzeker als de pest? Dit komt door angst. Angst speelt een enorm grote rol in ons dagelijks leven. Het helpt mij heel erg om op bepaalde momenten gaat te relativeren. Waar ben ik nu eigenlijk bang voor? Is dat nuttig? Vaak kom ik tot de conclusie dat het klinkklare onzin is waar ik bang voor ben.

Kruip in uw medemens

Op het moment dat u een sollicitatie heeft en u bent nogal zenuwachtig kunt u bijvoorbeeld denken aan het volgende. De persoon aan de andere kant van de tafel die met u een gesprek gaat voeren is misschien wel zenuwachtiger dan u. Kortom, we zijn allemaal mensen. Door op deze manieren even te kalmeren krijgt u op zo’n moment meer zelfvertrouwen. Dit is toepasbaar op iedere denkbare situatie. Het is op zo’n moment als deze dat u zich realiseert waarom zelfverzekerdheid zo belangrijk is.

U hoeft echter niet alleen naar oplossingen te zoeken mocht u aan uzelf willen werken. Op deze pagina vind u een alleraardigste cursus om aan uw zelfverzekerdheid/zelfvertrouwen te werken. Mocht u verder nog graag onderwerpen besproken willen hebben dan bent u van harte welkom om een verzoek in te dienen. Ik verwijs u met alle liefde door naar het contactformulier.