Wat als je materialistisch bent?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Zoals u wellicht niet ontgaan is, vind ik psychologie reuze-interessant. Bepaalde tikken of unieke vormen van gedrag vind ik leuk om te zien en eens nader te bespreken. Zelf ben ik ook wel een aparte gozer, maar hier zal ik later in dit artikel op terug komen. Het onderwerp in deze blog is materialisme. Een item dat steeds meer aan bod is gekomen met de opkomst van het kapitalisme. In het socialistische landschap kennen we dit uiteraard niet.

Wat zijn de risico’s?

Allereerst is natuurlijk lang en breed bekend bij iedereen dat materialisme inhoudt dat men spullen wil hebben. Dit kunnen simpelweg prullaria of andere eenvoudige dingen zijn, maar men kan ook een obsessie hebben voor alleen maar luxe producten. Dure auto’s, dure kleding etc. Iets wat enorm onverantwoord is. De meeste mensen leven namelijk al op te grote voet, laat staan dit. Het gevolg is dat men nooit fatsoenlijk vermogen opbouwt en financieel kan groeien, maar dit terzijde. Wikipedia geeft ons in dit geval de beste definitie.

Het gevaar is met name dat op het moment dat mensen dingen kopen de behoefte vervuld is en hier wel weer een nieuwe behoefte gecreëerd zal worden. Een bekend gezegde die ik gehoord heb, luidt: “Bezit is het eind van het verlangen”. Belangrijk om dit te realiseren, het zal namelijk nooit genoeg zijn. Er dient een bepaalde inzage te komen voor materialistische mensen dat het nooit genoeg zal zijn en in ieder geval niet hoeft om andere mensen te pleasen of iets dergelijks.

Lekker loslaten

Inhakend op de vorige alinea, laat het lekkers los. Ik ben zelf namelijk enigszins minimalistisch. Ik spaar veel en minimaliseer mijn uitgaven, terwijl ik mijn inkomsten aan het maximaliseren ben. Ik heb me namelijk gerealiseerd dat het niet voor de bühne hoeft, andere mensen interesseren het geen reet hoe je erbij zit.

Tot zover dit artikel over materialisme en de nodige nuchtere relativering om deze zaak wat los te laten. Voor suggesties wat betreft artikelen verwijs ik u graag door naar de contactpagina.