Wat betekent complot denken

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Helaas zorgen recente ontwikkelingen ervoor dat we opnieuw een stevige lockdown te verduren krijgen. Voor ondernemers een enorme klap. Hier zit een groep bij die juist in deze periode een behoorlijke slag moet slaan als het gaat om omzet. De aanhoudende crisis en het daarbij horende maatregelenpakket blijft voor discussies zorgen in onze samenleving. Voor een groep mensen is dit zelfs reden tot complot denken. Dit laatste gaan we het in dit artikel verder over hebben.

Allereerst denk ik dat het goed is om te melden dat ik niet geloof in dergelijke complottheorieën. Er zit geen grotere macht achter beleid in Europa met als doel om ons allemaal aan banden te leggen. Op het moment dat dit het geval zou zijn zou alle redelijkheid en rede weg zijn in ons bestaan. Dit is iets wat ik simpelweg niet kan geloven. Maar goed, genoeg over mij. Nu zaak om eens te kijken naar complot denken.

Ontstaan

Ik geloof dat het internet en daarmee de sociale media veel hebben bijgedragen aan polarisatie. Iedereen kan hier van alles op zeggen en dit zorgt ervoor dat mensen op tegendraadse manier anders gaan denken. Denk bijvoorbeeld aan de Arabische Lente dat grotendeels op de been is gekomen door sociale media. Concreet kunt u denken aan de facebookgroepjes die aangemaakt worden. Om wat meer te lezen over de Arabische Lente in relatie tot sociale media, kunt u eens kijken op deze site.

Angst

Op een of andere manier zit er een soort angst of cynisme tegenover de overheid. Een soort gedachtegang dat er hoe dan ook kwade bedoelingen zijn. Ik kan me hier niet zoveel bij voorstellen. Dan zou Nederland wel een enorme poppenkast zijn als dit het geval was.

Felheid

Discussiëren blijft altijd een beetje lastig met mensen die geloven in complottheorieën. Onder andere omdat deze mensen enorm fel zijn als het gaat om hun geloof. Deze felheid zorgt ervoor dat een discussie lastig wordt.

Tot zover dit artikel. Om een ander stukje te lezen wat betreft dit onderwerp, kunt u hier eens kijken. Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe gerust een verzoek op de contactpagina.