Wat is cancel culture?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Wat is cancel culture

Wellicht hebt u er wel eens van gehoord. De cancel culture of in het Nederlands cancelcultuur. Opnieuw een begrip die we uit het Engels geïmporteerd hebben. Op zich iets waar we niet al te veel op hoeft te letten. Ondanks dat moet ik bekennen dat ik me van tijd tot tijd kan storen aan dingen in de actualiteit die ik hoor of zie. Deze dingen vallen dan ook onder deze noemer. Laten we eens gaan kijken wat dit precies is.

Kritiek

Mocht u letterlijk de definitie willen van het begrip cancel culture opzoeken dan is dit letterlijk: “het boycotten van bekende mensen omdat deze social verregaand ongewenst zouden hebben gedragen of geuit.” Op zichzelf is dit niet gek als u dit leest. In mijn opinie wordt het echter wel eens overtrokken. Het makkelijkste voorbeeld dat ik in Nederland kan geven is wat er wel eens gebeurd bij Veronica Inside over Johan Derksen. Zaken worden uit de context gehaald om Derksen een loer te kunnen draaien. Ik merk dat ik aardig tolerant ben als het gaat om dit soort dingen en tegelijkertijd vind ik dat men een programma als VI met een knipoog moet bekijken. Voorbeeld van een dergelijk artikel vind u hier.

Social media

Dit fenomeen is voornamelijk ontstaan door social media. Men kan daar de meest ongenuanceerde dingen schrijven en als dit veel interactie krijgt dan wordt dit opgeblazen. Hierdoor komt er brede aanhang om bijvoorbeeld een dergelijk iemand te boycotten. Ik ben ook van mening dat social media lang niet altijd positief is. Integendeel, ik denk dat het diverse narigheid veroorzaakt heeft. Zelf heb ik social media voor zakelijk gebruik, maar privé vind ik het ook niks en doe ik er ook niks mee. Het social media gebruik neemt echter alleen maar toe. Ik heb hier een artikel met 7 negatieve kanten van social media waar ik me helemaal in kan vinden.

Vertrutting

Ik geloof niet dat dergelijke bekende mensen zo discriminerend en zo kwetsend uit de hoek komen dat het daadwerkelijk gerechtvaardigd is om deze mensen te “boycotten”. Ik ben van mening dat deze cancel culture gepaard gaat met de vertrutting. We zijn in Nederland sneller op onze teentjes getrapt. Niet alleen in Nederland overigens. Soms is enige hypocrisie ook nog aanwezig. Denkt u bijvoorbeeld aan het feit dat George Floyd vermoord is en de grote oproer die wereldwijd is ontstaan. Bij de berichten rondom Qatar was het beduidend rustiger in de wereld. Kijkt u hier om te zien wat de berichtgeving nog maar weer was.

Ik heb in dit artikel weer even heerlijk mijn ongezouten mening kunnen geven. Van tijd tot tijd zal dit gebeuren. Heeft u nu een suggestie voor een dergelijk artikel? Ik hoor graag van u. Neem dan contact op middels het contactformulier.