Wat is leren en hoe leren mensen?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Een onderwerp dat ik interessant vind naast psychologie, is het leervermogen van mensen. Wat maakt nu dat bepaalde mensen sneller dingen leren dan andere mensen en andersom. Ik word hier zelf ook geregeld mee geconfronteerd omdat ik boeken aan het lezen ben en me dan wel eens afvraag wat nu is blijven hangen van een dergelijk boek. In dit artikel bespreken we dit verder.

School

Een ander fenomeen dat ik opvallend vindt, is de lagere en de middelbare school. Ik kan namelijk achteraf constateren dat er vrijwel niets van is blijven hangen. Wellicht het een en ander van geschiedenis aangezien daar mijn interesse ligt. Wellicht is het zo dat dit alles bijdraagt aan de algemene ontwikkeling. Ik heb hier een interessant artikel gevonden hoe onderwijs er uit zou moeten zien voor kinderen zodat leren het meest gestimuleerd wordt.

Op dit moment

Hoe ik op dit moment het beste dingen tot mij neem, is na het lezen van een boek deze globaal nog eens een keer door te nemen. Op deze manier lukt het mij om na een verlopen tijd een gedeelte van het boek te reconstrueren.

Ouderdom

Een wat angstaanjagend idee is het feit dat men minder goed in staat is om te leren wanneer de jaren beginnen te verstrijken. Voor een 24-jarige is dat nogal een angstige gedachte omdat ik altijd wil blijven leren. Het is om deze praktische reden bijvoorbeeld ook dat men op 55 of 60-jarige leeftijd niet gauw meer een andere baan oppakt omdat er verscheidene dingen geleerd moeten worden.

Ik denk zelf dat een leven lang lezen ook bijdraagt aan vitaal en mentaal gezond te blijven. Ook op latere leeftijd. Om deze reden zorg ik ervoor dat ik altijd een boek heb waaruit ik kan lezen.

Tot zover dit artikel over leren. Als u een suggestie heeft voor een artikel kunt u deze sturen op de contactpagina.