Welke doelen wil ik bereiken?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

De beste wensen! In dit artikel gaan we het hebben over het bereiken van doelen. Gezien de jaarwisseling toch relevant om te bespreken. Ik heb ook een artikel geschreven over goede voornemens. Deze kunt u hier bekijken.

Hoewel in lijn met goede voornemens, zouden doelen veel groter moeten zijn dan “slechts” een goed voornemen. Doelen moeten zo geformuleerd worden dat ze eind van het jaar ook geëvalueerd kunnen worden. Hoe ging het nou dit afgelopen jaar?

In dit artikel gaan we kijken hoe u dit nu het beste zou kunnen doen.

Planning

Zelf maak ik niet echt gebruik van een planning. Ik heb bijvoorbeeld een zakelijk doel in 2022 en ik heb hier geen getal aan verbonden. Waarom verbind ik hier geen getal aan? Op deze manier blijf ik zo hard mogelijk pushen zodat ik een zo hoog mogelijk resultaat heb aan het einde van het jaar. Dit werkt voor mij heel erg goed.

SMART

Dit neemt niet weg dat dit voor een ander wellicht een hele goede manier kan zijn om naar doelen te werken. U moet doen wat voor u werkt. Een manier die bijvoorbeeld handig is op het moment dat u een doel formuleert is met SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden). Op scholen en cursussen wordt men over het algemeen doodgegooid met deze term dus wellicht heeft u er weleens van gehoord. Ik ga er dan ook vanuit dat u dit al kent. Mocht u dit nog niet kennen, dan kunt u even naar dit artikel kijken. Meer over de SMART methode leest u hier.

Het ding is, dit werkt pas wanneer er ook serieus mee gewerkt wordt en niet gezien wordt als een wassen neus.

STARR reflectie

Op het moment dat deze doelen goed geformuleerd zijn is het bijvoorbeeld een optie om geregeld een STARR reflectie in te vullen (zie afbeelding). Dit kan bijvoorbeeld wekelijks, maar ook maandelijks. Op deze manier wordt men zeer bewust van zijn of haar handelen. Doelen gaan altijd over gedrag. Daarom dat deze reflectievragen zeer effectief zijn in combinatie met uw doel.

Tot zover dit artikel over het behalen van doelen. Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Bekijkt u dan eens dit artikel. Heeft u een suggestie voor een artikel? Doe gerust een verzoek op de contactpagina.